La 20 septembrie 2018, la invitația Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, prin domnul prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector, doamna director al Direcției Patrimoniu Cultural Universitar, conf. univ. dr. Ana Victoria Sima și domnul dr. Lukács József, muzeograf la Muzeul de Istorie al Universității, a avut loc un eveniment dedicat veteranilor de război ai celui de-al doilea Război Mondial. Evenimentul a avut loc la inițiativa managerului de proiect “Lecții de istorie într-o sută de ani”, d-na Camelia Moise, și au fost invitați veteranii de război din județul Cluj, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și studenți din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. În cadrul evenimentului s-a prezentat proiectul dedicat veteranilor de razboi, dar și despre faptul că, prin intermediul lui, dorim să deschidem cruciada recuperării memoriei vii și a recunoașterii valorilor și modelelor. Suntem datori, chiar și cu prețul unor mari eforturi, să onorăm viețile făuritorilor de istorie!

Proiectul “LECȚII DE ISTORIE ÎNTR-O SUTĂ DE ANI” este o inițiativă de cercetare istorică și antropologie publică marca Gândește iute, co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național. În această vară au fost filmați veterani de război din toate zonele istorice ale României! Media de vârstă a veteranilor cu care echipa de proiect s-a întâlnit este 98,7 ani.

Proiectul s-a realizat cu sprijinul partenerilor – Facultatea de Istorie și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București, Asociația Națională a Veteranilor de Război din România și Asociația Comunelor din România – ACOR. S-a lucrat metodic, deoarece discuțiile cu veteranii de război au avut loc după un ghid de întrebări realizat de cele două facultăți, ghid pe care îl vom pune la dispoziție tuturor celor care cunosc veterani de război, foști deținuți politic și, în general, oameni pe care îi putem numi FĂURITORI DE ISTORIE, dar care au și dorința și posibilitatea să îi și filmeze, deoarece proiectul trebuie să fie continuat de fiecare dintre noi!

Chiar dacă nu dispuneți de un kit de filmare profesionist, vă îndemnăm să faceți acest lucru, chiar și cu o cameră pe care prietenul sau vecinul dumneavoastră o are disponibilă pentru momentele de familie sau din vacanță!

Dorim ca acest proiect să fie îmbrățișat și preluat de cât mai multă lume, pentru că nimeni nu va avea grijă de istoria noastră! Vrem ca el să crească, pentru a evita, cât se poate, răspunsuri pe care noi le-am primit în această vară, de la mulți oameni pe care i-am întâlnit, cum ar fi: “Ce păcat că bunicul meu nu mai trăiește, că mi-ar fi plăcut să îl am și eu filmat, ca să-l găsească copiii mei pe site-ul ăsta, al vostru, al eroilor”!